fbpx

IVANA KEKIN: “Moj suprug je po preferencijalnim glasovima trebao ući u Sabor”

“Jasne su smjernice kako trebaju izgledati radne skupine koje se bave izbornim zakonodavstvom. Ključno je da one ne budu stranačke kako se ne bi moglo manipulirati u stranačke svrhe”, izjavila je u ponedjeljak saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin o problematici izbornih jedinica.

Kako je istaknula, HDZ-ovcima je u interesu da na izbore izađe onaj dio građana koji glasa za HDZ jer oni izlaze redovito, vezani su i bit će disciplinirani.

“Ovih 75% što misle da zemlja ide u krivom smjeru, najbolje da ostanu doma taj dan”, poručila je te dodala:

“Ustavni sud je prvi put 2010. upozorio da nam glasovi ne vrijede jednako, 2015. je to ponovio. HDZ se oglušio dok im sad nisu rekli – morate to promijeniti. Sad je HDZ krenuo u novo krojenje izbornog zakona sa starim krojačem Vladimirom Šeksom i njegovim obiteljskim i stranačkim prijateljima. Potpuno je jasno kakav će to dojam ostaviti kod građana. Smatramo da je to zaista neprihvatljivo i da taj cinizam koji HDZ pokazuje prema demokraciji, Ustavnom sudu i građanima ove zemlje – kojima jasno govori ako glasate za HDZ, vaš glas vrijedi više. Taj cinizam je devastirajući po demokratske procese ove zemlje. Ja ću i sada godinu dana prije izbora pozvati građane da je najbolji način da pokažu HDZ-u gdje im je mjesto da izađu na izbore”.

Ivana Kekin je zaključila i da je sastav Sabora, kako tvrde stručnjaci, trebao izgledati drukčije.

“Mi smo se smijali, ali izračunato je da je moj suprug po preferencijalnim glasovima trebao ući u Sabor, a ne neki HDZ-ovac, ali krojenjem izbornih jedinica do toga nije došlo”, kazala je za N1.