fbpx

LOVRINOVIĆ: “Vlada nas uvjerava da inflacija nije veliki problem. Naša i njihova inflacija se očito razlikuju”

HDZ već mjesecima priprema trojanske konje za predstojeće parlamentarne izbore. Njih ćemo najlakše prepoznati po tome ako ih puštaju često u udarne medije. To je nepogrešiv znak’, upozorava profesor.

‘Sadašnja vlada svim silama pokušava minimizirati sve teže posljedice inflacije koristeći se pri tome dominantno medijima’, smatra prof. ekonomije Ivan Lovrinović. 

“U tu svrhu joj na raspolaganju stoji uvijek ista ekipa priručnih, dvorskih ekonomista koji su zbog raznih interesa i sinekura spremni reći ono što se od njih traži. A to je da inflacija pada, da nije veliki problem i da se Vlada trudi i radi dobar posao.
Dakle, naša i njihova inflacija se drastično razlikuju po snazi. Ona je za nas vidljiva puno više i tlači nas puno više na svakom koraku. Znaju to i oni, ali jednostavno moraju lagati jer nemaju ili ne znaju pravu terapiju za njeno suzbijanje’, upozorava profesor.
Osim medija, ta ista ekipa tumača vladinih misli i djela obilazi i ekonomske fakultete, jer im treba barem znanstvena kulisa za ono što tamo nebulozno izjavljuju. Opet ponavljaju da uvođenje eura nije utjecalo na porast inflacije. Međutim, ne objašnjavaju zašto “moćna” Europska središnja banka i eurozona ne mogu zaštititi svoje građane od inflacije. Govorili su i obmanjivali nas da je euro siguran štit protiv svih nevolja i kriza.
Vlada nema čime odgovoriti na ovu inflaciju i bokovi su potpuno otvoreni. Niti ima više monetarnu i tečajnu politiku, nastavljaju razvaljivati proizvodnju i tako smanjuju ponudu što samo po sebi diže inflaciju.

Limitirali cijene struje i plina pa novcem građana spašavaju HEP

“Evo primjera kako nas “štite” od inflacije. Limitirali su cijene struje i plina i svaki dan govore kako su nas spasili od još veće inflacije. Da, ali to je samo jedna strana takvoga “spasa”. Drugu su pokazali prije nekoliko dana kada su HEP-u koji je zbog limitiranih cijena nagomilao do sada najveće gubitke ubacili skoro milijardu eura. E, taj novac će u narednom koraku uzeti iz naših džepova povečavajući poreze, trošarine i što već bude trebalo.
Sve što radi Vlada jest gola borba za ostanak na vlasti, pa što košta da košta. Uskoro će oni ponovo emitirati narodne obveznice, dugovi će rasti i to njih ne brine. Ne brine ih jer su naučili vladati na dug, a dugove ćemo vračati mi i naša djeca’, ističe Lovrinović.
Upozorava i na rejting agencije.
“Često za svoje propagandne nastupe koriste friške ocjene kreditnog rejtinga od agencija koje su odigrale jednu od ključnih uloga u stvaranju Velike financijske krize 2008.g. i time napravile toliko zla. A Vlada se hvali njihovim ocjenama.
Da skratim; jedini pravi i nužni lijek za borbu protiv inflacije i drugih zala u Hrvatskoj jest potpuni poraz HDZ-a i njihove trgovačke koalicije. Jer, dok su oni na vlasti – nema tih akademika i nobelovaca i stručnjaka koji nas mogu spasiti.
No, oni to znaju i već mjesecima pripremaju trojanske konje za predstojeće parlamentarne izbore. Tu tehnologiju su uspješno svladali. Trojanske konje ćemo najlakše prepoznati po tome ako ih puštaju često u udarne medije. To je nepogrešiv znak.
Da ponovim: nema nam lijeka dok se njih ne riješimo i dok većima za izbore sjedi doma. Moramo se konačno dići svi na noge jer, u protivnom, nismo dostojni države i zemlje koju imamo.
Narednih dana krećem po Hrvatskoj vidjeti tko je spreman za ovu veliku akciju; da vidim tko je istinska oporba i je li njenim liderima više stalo do sebe ili naše zajedničke budućnosti’, najavljuje prof. Lovrinović.