fbpx

SIN HDZ-ovca MULJAO S COVID TESTOVIMA? Savjetnica Vilija Beroša: “Oči su mi razrogačene!”

Savjetnica ministra Vilija Beroša i medicinska sestra Snježana Krpeta u N1 studiju govorila je o problemima u zdravstvu.

Komentirala je tijela preminulih pacijenata na podu patologije na Svetom Duhu. “Čut ćete nalaze inspekcijskog nadzora i o tome će se očitovati naš državni tajnik. Bolnica je u ingerenciji Grada i ukoliko dođe do propusta, ako se dokaže, zna se kakav je hijerarhijski put. Inspekcijski nalaz još nije gotov. To zaista nije moj fah i ne bih to komentirala”.

Nadalje, komentirala je odluku sindikata sestara da se ide u prosvjed. Ministar kaže da su zahtjevi zasad nerealni. “Sustav je bio zanemarivan 14 godina. U sedmi mjesec smo riješili problem visokoobrazovanih sestara koje su dobile koeficijent. 2012. godine je SDP-ova vlada uzela koeficijent srednjim medicinskim sestrama i prvostupnicama, to se sad vraća i tu će sestre osjetiti porast na plaći. U tijeku su kolektivna pregovaranja za granski ugovor, a tijekom lipnja ide se u izmjenu o zakonu o plaćama javnih državnih službenika. Nitko a priori nije rekao da sestre neće dobiti veće plaće. Moj osobni stav je da treba sjesti za stol i razgovarati. Medicinske sestre nisu nikad dobile više nego tijekom ove Vlade”.

Krpeta poziva na povećanje kvota za obrazovanje medicinskih sestara, kao i na reogranizaciju sustava. Poziva pročelnicu za znanost i upozorava: “Trebalo se odobriti proširenje upisnih kvota za sestre. Znamo da se medicinska sestra obrazuje pet godina za bazično zanimanje, a onda može ići na prvostupništvo i visoku školu. Ali činjenica je da morate imati upisnu bazu, dovoljan broj medicinskih sestara da bi se regrutiralo”.

No, iako su pregovori u tijeku, ide se u prosvjedne akcije: “Ova uredba je izašla i srednje medicinske sestre i prvostupnice će dobiti do 5% povećanje na plaći. Ipak će osjetiti povećanje”. Kaže da broj sestara koje su otišle vani nije ni blizu onakav kako se “pokušava napuhati”.

Na pitanje o tome kako će se sustav održavati uz prosvjedne akcije medicinskih sestara, kaže: “Mi koji smo zaduženi za menadžeriranje, ja kao glavna sestra klinike, morat ćemo reograznizirati postojeći sustav. Demokratsko pravo sestara je da prosvjeduju, ali ja se zaista nadam da će se dogovoriti. Kako nas je premijer uveo u veliku europsku obitelj Schengena, eura, energetske neovisnosti, pa čisto sumnjam da nas neće uvesti i da se približimo europskih sestarama”.

Kaže da ne vidi razloga da se sada ide u prosvjede jer se stvari rješavaju.

Medicinsko osoblje se žali i na smjene. No, Krpeta kaže da su to iznimke: “Medicinske sestre su populacija mladih žena. Ne možete vi imati na lageru 10 medicinskih sestara koje će upadati u smjenu kada nekome zatreba. To je pitanje čiste kolegijalnosti”.

Žale se i da nema zdravstvene reforme. No, Krpeta nabraja sljedeće promjene: “Medicinske sestre, koeficijenti, reogranizacija postojeće mreže, izlazak zakona o zdravstvenoj zaštiti, proširenje kompetencija medicinskih sestara, reforma u hitnoj djelatnosti, to su sve znakovi reforme. Oni koji kažu da nemaju reformu, ja bih voljela da kažu što oni konkretno misle da bi trebala biti reforma. Ja imam svoj mail, voljela bih da mi netko napiše, otvorena sam za sve prijedloge”. No, ističe da je premijer odgovoran za financijsku stabilnost zemlje i da mora odlučiti kada može izdvojiti sredstva.

“Godina je duga, doći će se do neke solidne svote”

Na pitanje o tome kako ona kao medicinska sestra reagira na to što su liječnici dobili povećanja plaća, a one, koje zajedno s njima rade, nisu, Krpeta odgovara: “Liječnici su ovo ljeto bili ljuti na nas što su medicinske sestre tom uredbom dobili, a oni ne. Sad su oni dobili. Medicinskim se sestrama vraća ono što im je bilo nepravedno uzeto 2012. Godina je duga, doći će se do neke solidne svote”.

Na kraju je komentirala i napise 24sata da policija i USKOK već mjesecima istražuju 24-godišnjeg Filipa Mihalića iz Varaždina, sina bivšeg saborskog zastupnika Anđelka Mihalića, zbog sumnjivih milijunskih poslova s navodno krivotvorenim testovima na koronu.

“Vjerujte mi, nisam stvarno čula o tome, bila sam na službenom putu jučer. Vidite da su mi se oči razrogačile. Ne mogu uopće vjerovati da netko to može napraviti. Ne znam što bih rekla. Ovo je pravna država, postoji policija, DORH, USKOK – neka sve istraže. Može biti sin ne znam koga, predsjednika države, saborskog zastupnika, takva ponašanja se trebaju u pravnoj državi sankcionirati”, piše N1.