fbpx

AUSTRIJSKI MEDIJ: Hrvatska uvođenjem eura poskupila, ono što zvuči kao luksuzni odmor u skupoj Švicarskoj zapravo se odvija na nekoć jeftinoj destinaciji

Maslac za 4,50 eura, pizza za 18 eura i parking za 40 eura – ono što zvuči kao luksuzni odmor u skupoj Švicarskoj zapravo se odvija na nekoć jeftinoj destinaciji za odmor: u Hrvatskoj su cijene skočile u nebo od uvođenja eura.

Podsjetimo, Hrvatska od 1. siječnja 2023. više nema kunu kao valutu, već euro. Istodobno, više se ne provjeravaju granice pri ulasku u popularnu državu za odmor – što posebno veseli turiste. Čemu se manje vesele: Uvođenjem eura skočile cijene – zapravo svemu!

“Trenutno sam na odmoru u Hrvatskoj i ovdje je skuplje nego u Austriji”, kaže Brigitte, čitateljica “Krone Zeitunga”, a živciraju je neka jela koja i bez priloga imaju “nevjerojatnu cijenu”.

Ima nekoliko primjera: “Pizza 18 eura, biftek 38 eura”, nabraja turistica. Visoke cijene ne staju ni na namirnicama u supermarketu: “Maslac 4,50 eura”, kaže Brigitte, piše austrijski Kronen Zeitung.