fbpx

JEZIVO UPOZORENJE ANALITIČARA: “Svijet klizi u jedno od najopasnijih razdoblja u ljudskoj povijesti”

Eskalira zveckanje nuklearnim oružjem, a procjenjuje se da u svijetu postoji oko 12.512 bojevih glava, od kojih je 9576 u vojnim zalihama spremnim za potencijalnu upotrebu, što je 86 više nego godinu dana ranije.

Broj operativnog nuklearnog oružja u arsenalima velikih vojnih sila ponovno je u porastu, a analitičari upozoravaju da svijet “klizi u jedno od najopasnijih razdoblja u ljudskoj povijesti”.

U vrijeme pogoršanja međunarodnih odnosa i eskalacije zveckanja nuklearnim oružjem, procjenjuje se da u svijetu postoji oko 12.512 bojevih glava, od kojih je 9.576 u vojnim zalihama spremnim za potencijalnu upotrebu, što je 86 više nego godinu dana prije, piše Guardian.

Međunarodni institut za istraživanje mira u Stockholmu (Sipri) sugerira da 60 novih bojevih glava posjeduje Kina. Ostala nova oružja pripisuju se Rusiji (12), Pakistanu (pet), Sjevernoj Koreji (pet) i Indiji (četiri).

Povećanje broja bojevih glava dolazi usprkos izjavi iz 2021. pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a – SAD-a, Rusije, Kine, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske – da se “nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi”.

“Imperativ je da svjetske vlade pronađu načine za suradnju kako bi smirile geopolitičke napetosti, usporile utrku u naoružanju i nosile se sa sve gorim posljedicama propadanja okoliša i rastućom gladi u svijetu”, rekao je Dan Smith, direktor Siprija, piše Dnevnik.hr.