fbpx

Njemačkoj prijeti gašenje industrijskih postrojenja, ministar poručio: ‘Nemamo siguran scenarij‘

Ukrajina još uvijek zarađuje od tranzitnih naknada dopuštajući ruskom plinu da teče kroz njen teritorij…

Njemačka bi mogla biti prisiljena smanjiti ili čak isključiti industrijske kapacitete ako se ukrajinski ugovor o tranzitu plina s Rusijom ne produži nakon što istekne krajem sljedeće godine, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck.

Habeck je izdao oštro upozorenje u ponedjeljak na ekonomskoj konferenciji u istočnoj Njemačkoj, rekavši da političari moraju izbjegavati ponavljanje istih pogrešaka i pretpostavljanje da gospodarstvo neće biti pogođeno bez mjera opreza za osiguranje opskrbe energijom, piše Bloomberg, a prenosi Jutarnji.

Morala bi se poštivati pravila o podjeli tereta potencijalne nestašice plina u istočnoj Europi, što znači da bi Njemačka morala tamo izvoziti plin kako bi nadoknadila deficit, a proizvođačima u najvećem europskom gospodarstvu mogla bi tako biti ograničena ili smanjena opskrba.

– Nema sigurnog scenarija kako će se stvari odvijati, rekao je Habeck.

Dodatni kapaciteti, uključujući i planirani LNG terminal na sjevernoj obali Njemačke, koji je izazvao protivljenje lokalnog stanovništva i skupina za zaštitu okoliša, stoga će biti ključni za održavanje opskrbe istočne Njemačke i istočne Europe, dodao je Habeck.

Ukrajina još uvijek zarađuje od tranzitnih naknada dopuštajući ruskom plinu da teče kroz njen teritorij u zemlje poput Austrije, Slovačke, Italije ili Mađarske.

Čak i ako se nešto od opskrbe nastavi nakon 2024. godine, malo je vjerojatno da će trenutni ugovor o tranzitu biti produžen pod sličnim uvjetima, s obzirom na nedostatak političke potpore, navodi se u izvješću Centra za globalnu energetsku politiku, objavljenom prošli tjedan.

– Izravni pregovori između Rusije i Ukrajine o produženju ugovora o tranzitu izgledaju vrlo nevjerojatno u trenutnom okruženju, navode autorice izvješća Anne-Sophie Corbeau i Tatiana Mitrova, prenosi Bloomberg.