fbpx

U akciji policije i USKOK-a nova uhićenja: Poreznici pod sumnjom za mito! Premijer nema dojam da su baš visoko rangirani, pa valjda, nije važno…

U antikorupcijskoj akciji policije i Uskoka u petak ujutro uhapšen je Slaviša Penava. voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave, i njegov kolega poreznik iz područnog ureda Peščenica, Dražen Bilić. Predsjednik Vlade, Andrej Plenković,  nije se zbog te vijesti previše zabrinuo, jer, kako veli, nema dojam da su baš jako visoko pozicionirani. A Penava je de facto u rangu pomoćnika ravnatelja, što će reći u samom vrhu službe…

Policija je, kako se doznaje, po zahtjevu tužiteljstva i uz sudski nalog, u rano jutro u petak upala u kuće i stanove više osoba na području Zagreba, a odmah se pronio glas kako je među uhapšenima i visokorangirana osoba Porezne uprave. Radi se o poreznom djelatniku zaduženom za strategiju, informiranje i elektroničke servise, kojeg se sumnjiči za navodno primanje mita, a uz njega je policija privela i poreznika iz područnog ureda Peščenica.

Slaviša Penava je, kako se neslužbeno navodi u medijima, primio mito kako bi jednoj tvrtki osigurao da izbjegne blokadu računa, koju je Fina trebala provesti po nalogu Porezne uprave, piše Jutarnji list. Ali, eto, zahvaljujući  Penavi. tvrtka je ( za, navodno, “samo” 2500 eura mita) spašena i blokada izbjegnuta. U tome mu je, navodno, pomogao poreznik s Peščenice, jer deblokiranje tvrtki nije u njegovom opisu posla, pa je “uslugu” zatražio od kolege Bilića iz područnog ureda.

Osumnjičene iz Porezne uprave čeka ispitivanje u Uskoku te pretres kuća, stanova, automobila, službenih ureda, mobitela…Nakon prikupljanja dokaza u pretresima i ispitivanja, očekuje se odluka DORH-a o pokretanju istrage protiv osumnjičenika za koje će sudac istrage Županijskog suda odlučiti i o  eventualnom zadržavanju u istražnom zatvoru.

U priopćenju Uskoka  kratko se navodi da su u tijeku uhićenja i provođenje dokaznih radnji što je rezultat kriminalističkog istraživanja koje provodi PU bjelovarsko-bilogorska u koordinaciji s USKOK-om.  Privedene osobe su pod sumnjom za počinjenje koruptivnih kaznenih djela.

Oglasila se i PU bjelovarsko-bilogorska koja ističe da je u koordinaciji s Uskokom započela realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, a provodi se na području PU zagrebačke i PU zadarske. Po dovršetku hitnih dokaznih radnji , odnosno kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih osoba će biti podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, te će osumnjičenici biti predani pritvorskom nadzorniku.

Neslužbeno se spominju bar četiri privedene osobe, a za “ne tako jako visoko rangiranog” službenika Središnjeg ureda Porezne uprave, voditelja Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise, spominje se da je navodno primio mito u iznosu od 2500 eura.

Inače, komentirajući najnovije uhićenje, premijer Plenković je kratko rekao:

-Ne znam, to su stvari o kojima nemamo saznanja. Bilo kakvo primanje mita ili koruptivne aktivnosti su neprihvatljive. Nemam dojam da je to netko jako visoko rangiran.

A ako je tako, za premijera je to – netema.