fbpx

ANALITIČAR: Vlada želi da ljudi vide ono što ne vide, a ne vide ono što vide

Politički analitičar Anđelko Milardović gostovao je u Novom danu gdje je komentirao najnoviju aferu vezanu uz prodaju plina putem HEP-a.

Milardović kaže da Vlada podcjenjuje zdrav razum i inteligenciju društva. ” To rade godinama uz pomoć PR bojne koja uvjerava ljude da vide ono što ne vide, a ne vide ono što vide”, rekao je.

“Izokreće se stvarnost i nastoji uvjeriti javnost u drugu tezu. Nije to nešto novo da se u Hrvatskoj nešto sanira za veliki novac pa proda. Sjetite se privatizacije bankarskog sustava koji je saniran s 13 milijardi kuna, a prodan za 6-7. To nije ekonomsko ponašanje”, dodao je.

Kaže da premijer ima takav stil komunikacije da prepušta obrambeni sektor stranke da obavi dio posla. “Ovo je samo jedna od afera. Politički sustav nikada nije bio u većoj krizi nego što je to danas. Izvršna grana vlasti ne funkcionira, vanjski poslovi i diplomacija. Sudbena vlast je u blokadi zbog štrajka i podcjenjivanja. Bez toga nema pravne države i tu smo bolje stajali uoči ulaska u EU. Izvršna vlast s hrvatskim vladarom Andrijom Velikim pokušava se izdići iznad svih institucija i uspostaviti kontrolu nad svime. To je iskakanje iz Ustava“, rekao je Milardović.

“Ovaj sustav ima sve odlike autoritarnog sustava”, dodao je.

Tvrdi da su dva načina na koji se iz toga može izaći jest da se uspostavi konsenzus unutar izvršne vlasti, a drugi je da intervenira Ustavni sud. “Sad će netko reći da je predsjednik Ustavnog suda član partije, član HDZ-a. Stranka se onda izdiže iznad institucija, to je opet kontra Ustava”, napomenuo je, piše N1.