fbpx

Europski kontrolori objavili upozorenje, spominju i Zagreb. “Situacija je kaotična”

Putnici koji će ovog ljeta putovati zrakoplovima upozoreni su na “izazovno” ljeto. Eurocontrol, regulator zračnog prostora u Europi, očekuje da će kontrola zračnog prometa biti preopterećena u mnogim europskim zemljama.

Eurocontrol je izdao upozorenje na početku vrhunca turističke sezone. Kažu da se diljem Europe u sljedećih osam tjedana očekuje oko 33.000 dnevnih letova, što je povećanje od oko 8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, prenosi The Times. Očekuje se da će Britanci od sada do rujna obaviti više od 25 milijuna inozemnih putovanja, uglavnom zrakoplovom, piše Index.hr

Eurocontrol najavljuje “velika preopterećenja” prometa u mnogim važnim regijama, uključujući Reims i Marseilles u Francuskoj, Ateni i Budimpešti. Agencija je izdala slična upozorenja za London, Barcelonu, Bruxelles, Budimpeštu, Nikoziju, Varšavu i Zagreb na dane najvećeg prometa, posebno petkom i tijekom ljetnih vikenda.

“Preopterećenja mogu rezultirati kašnjenjima i preusmjeravanjem zrakoplova koji će biti prisiljeni letjeti na dužim rutama kako bi izbjegli ograničenja”, navodi agencija.

“Ovo ljeto u Europi je izazovno jer imamo manje dostupnog zračnog prostora zbog rata u Ukrajini i vojnih potreba… Treba svatko odigrati svoju ulogu. Zračne luke moraju imati dobro osoblje, vitalno je za usluge zračnog prometa osigurati dovoljno kapaciteta, a zrakoplovne tvrtke trebaju se pridržavati svojih rasporeda”, rekao je Raúl Medina, glavni direktor Eurocontrola.

Pad broja kontrolora

Dnevna predviđanja letova na nižoj su razini od 2019. godine, kada je 28. lipnja zabilježeno 37.228 letova. Od tada je, međutim, broj kontrolora zračnog prometa pao, djelomično zbog poteškoća pri zapošljavanju nakon pandemije. Ove godine veća je i prijetnja od štrajkova, upozorava Eurocontrol.

Willie Walsh, čelnik Međunarodne udruge zračnog prometa, rekao je prošlog mjeseca da su zrakoplovne kompanije ozbiljno zabrinute zbog kontrole zračnog prometa i da je situacija u lipnju bila “mnogo gora nego što je uobičajeno za ovo doba godine”.

“Imamo kaotičnu situaciju u kojoj vidimo gotovo svakodnevne štrajkove kontrole zračnog prometa, što ne ometa promet samo u Francuskoj, već diljem Europe jer prisiljava zrakoplovne prijevoznike da preusmjeravaju rute u druge zemlje”, rekao je.

“Velik izazov”

Medina je rekao delegatima na sastanku Međunarodnog vijeća zračnih luka u Barceloni da je povećana vojna aktivnost smanjila količinu dostupnog zračnog prostora do 20 posto. Neki kontrolni centri obrađuju mnogo više prometa zbog preusmjeravanja letova.

“Nedavne industrijske akcije uzrokovale su mnoga odgađanja”, rekao je. “Možemo upravljati takvim situacijama u mirnijim razdobljima, ali ako se to dogodi usred ljeta, bit će puno veći izazov”, rekao je.

Šefovi zrakoplovstva, uključujući Michaela O’Learyja, izvršnog direktora Ryanaira, rekli su da niz štrajkova kontrolora u Francuskoj ostaje jedna od najvećih prijetnji ljetnom zračnom prometu.