fbpx

Hrvati masovno odlaze na ljetovanje u susjedstvo: “Čudi nas da ih ima toliko”

Turistička sezona u Neumu ove godine teče velikom brzinom. Turistički djelatnici vrlo su zadovoljni predsezonom, sezonom koja obećava, a već kažu da su u tijeku pripreme i za posezonu.

Novost na neumskim plažama su turisti iz Hrvatske, koji su zbog paprenih cijena u domovini odlučili ljetovati u susjednoj Bosni i Hercegovini, prenosi Poslovni dnevnik.

Zbog povećanja obujma posla u Neumu neki su vlasnici hotela odlučili uvesti radnu snagu čak iz Nepala. Ljetovanje u Neumu ove je godine skuplje za 15 posto, što nije utjecalo na dolazak gostiju i izvrsnu predsezonu turističkih djelatnika.

Međutim, oni koji su se zatekli na plažama kažu da su morali skratiti odmor zbog cijena, javlja Federalna televizija (FTV).

“Trenutno plaćam 60 eura, a mogu samo misliti koliko plaćaju oni koji su u hotelima. Nalazim se oko 200 metara od plaže. Moglo bi trajati četiri dana. Nezamislivo je biti budan deset dana”, kaže Dino, turist iz Kaknja.

Unatoč poskupljenjima, cijene za bh. građane još su uvijek prihvatljive, pa se na plažama susreću sve generacije. Za strane goste cijene su pristupačne i znatno jeftinije od onih u regiji.

“Toplo more, ovdje je uvijek najtoplije, plaže su lijepe, čiste, a i put je ugodan, pogotovo sada preko Stoca. Milina”, kaže turist iz Doboja.

“Cijene su dobre, jeftinije nego u Poljskoj. Ostajemo tri dana, lijepo nam je ovdje, rekao” je za FTV Mihael, turist iz Poljske.


Gosti iz Hrvatske

Ovogodišnja novost na neumskim plažama su gosti iz Hrvatske, koji, prema riječima turističkih djelatnika, prethodnih godina ovdje nisu dolazili na odmor. Cijene su puno pristupačnije u odnosu na ponudu koju imaju u Hrvatskoj.

“Ono što nas čudi je da imamo toliko gostiju iz Hrvatske. Primamo dosta rezervacija iz Hrvatske jer ovdje mogu uživati ​​u kvalitetnom odmoru po puno povoljnijim cijenama i s manjim budžetom provesti puno veći broj dana nego što bi to učinili u nekim hrvatskim gradovima”, ističe Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera. Neum.

Osim gostiju iz Hrvatske, ovogodišnja novost je i radna snaga iz uvoza. Kako je objasnio Tomislav Lovrić, vlasnik dvaju luksuznih hotela u Neumu, na ovu odluku se odlučio jer već godinama ima problem s brojem radnika u sezoni.

“Falilo nam je pet-šest ljudi za cijelu sezonu, a kako je u Hrvatskoj zavladao taj trend dovođenja radnika iz Nepala, Filipina i Indije, odlučio sam pokušati sam s prijateljima i poznanicima. Iz Nepala mi je stiglo sedam žena s kojima sam jako zadovoljan”, rekao je Lovrić, piše N1.