fbpx

LOVRINOVIĆ: ‘Što vrijeme više odmiče sve je vidljivije koliko su nas lagali oko inflacije da bi nam utrpali euro’

“Što vrijeme više odmiče sve je vidljivije koliko su nas lagali oko inflacije da bi nas što prije utrpali u eurozonu. Govorili su da će ona biti jednokratna, kratka, najviše 0,2 %. Sada su se zapetljali i propagandom žele umanjiti strahovit porast inflacije. A ona će i dalje rasti!’, upozorava prof. ekonomije Ivan Lovrinović. 

“Naša inflacija je u početku najviše rasla zbog snažnog rasta cijena plina i nafte kao posljedica rusko-ukrajinskog rata. Sada to više nije.

Ušli smo u fazu tzv. strukturne inflacije, odnosno nesklada između ponude i potražnje koja se najviše ogleda u sektoru hrane. Hrvatska uvozi oko 50% hrane a naš agrar se i dalje uništava suludom agrarnom politikom. A nekada smo proizvodili toliko da se značajno i izvozilo.
Dugogodišnjom lošom ekonomskom politikom, koja je forsirala uvoz, pokidane su mnoge strukturne veze među gospodarskim sektorima. Pogledajte kako se smanjuje broj proizvođača mlijeka, mesa, povrća i voća.

Uz hranu tu je i energetski sektor. Upravo će sve to hraniti daljnju inflaciju.

Pošto je naša inflacija osjetno viša od ostalih zemalja u EU, to pogoršava konkurentnost našeg izvoza. Taj pad konkurentnosti može se kompenzirati samo zadržavanjem ili smanjenjem realnih plaća.

Govorio sam da odustanu od uvođenja eura u katastrofalnim uvjetima i da nismo spremni. No, oni su imali druge interese.
Nećemo se riješiti inflacije dok se ne riješimo njih’, smatra prof. Lovrinović.

Ekonomist Neven Vidaković, jedn od rijetkih neovisnih stručnjaka sa zaprepaštenjem je upozorio kako u uvijetima ‘rata’, što ova inflacija zapravo jest, Hrvatska je smanjila poljoprivrednu proizvodnju za čak 10% a poveća uvoz.

“To je za momentalnu ostavku ministrice poljoprivrede. Pa što ona radi?’, pita se Vidaković.