fbpx

NAKON PADA, INFLACIJA U RH OPET RASTE: “Bako, pa sve će poskupjeti kada uvedemo euro…Ma neeeeće.”

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u kolovozu 7,8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija na godišnjoj razini porasla prvi put nakon osam mjeseci pada, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku više za 7,8 posto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0,6 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u četvrtak.

To je na godišnjoj razini veća stopa inflacije nego u srpnju, kada je iznosila 7,3 posto, a to je i prvi rast inflacije nakon osam mjeseci pada.

Inflacija je, naime, postupno popuštala od studenoga prošle godine, kada je dosegnula rekordnih 13,5 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, cijene hrane, pića i duhana porasle su u kolovozu na godišnjoj razini u prosjeku za 10,1 posto, usluga za 7,8, industrijskih neprehrambenih proizvoda za 7,4, a energije 4,3 posto.

Na mjesečnoj su razini, pak, cijene energije u prosjeku porasle za 2,7 posto, usluga za 0,7, a hrane, pića i duhana za 0,2 posto.

Prema podacima za sve zemlje koje imaju zajednički valutu euro, Hrvatska je druga najgora po stopi inflacije u eurozoni. Eurostat koristi HCIP metodu koja mjeri i utjecaj nerezidenata, odnosno turista. Prema toj metodi hrvatska inflacija za kolovoz iznosi 8.5 posto. Najvišu inflaciju ima Slovačka i prema istoj metodi iznosi 9.6 posto.