fbpx

SUD O ŽALBI ODLUČIVAO 24 DANA: Zbog sumnje na preprodaju 400 grama kokaina pritvoren Damir Lisica

Umjesto propisanih 12 sati, Županijski sud u Zadru o žalbi je odlučivao čak 24 dana, zbog čega je Ustavni sud RH dao za pravo Damiru Lisici iz Bibinja, koji je uhićen 5. lipnja kao jedan od četiri osumnjičenika za preprodaju 400 grama kokaina na ilegalnom tržištu.

Lisica je nakon pritvaranja odmah podnio žalbu koja je riješena za 24 dana, odnosno samo dva dana prije isteka istražnog zatvora određenog rješenjem protiv kojeg je podnio žalbu. Zbog toga se žalio Ustavnom sudu RH koji je u ovom dijelu utvrdio kako mu je zadarski sud povrijedio pravo da se brzo odluči o zakonitosti njegova pritvaranja. Naime, u konkretnom je slučaju žalbeni sud žalbu sa spisom zaprimio 9. lipnja, a o žalbi je odlučeno tek 3. srpnja, piše Zadarski.hr

Iako je sudac izvjestitelj Županijskog suda u Zadru naveo određene razloge zbog kojih o žalbi nije odlučeno ranije poput korištenja godišnjeg odmora, preopterećenosti dežurstvima, velikim brojem privođenja, štrajkom službenika i namještenika, Ustavni sud ih nije uzeo kao objektivne razloge koji bi opravdali ovako dugo postupanje žalbenog suda.

– Ni štrajk službenika i namještenika nije opravdani razlog za predugo postupanje u predmetima istražnih zatvora, posebno imajući u vidu naredbu predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 9. lipnja 2023., koja je precizirana naredbom od 18. srpnja 2023., u kojoj je posebno navedeno da su predsjednici sudova dužni organizirati rad sudova na način da se osigura obavljanje nužnih poslova, što na kaznenom odjelu obuhvaća, između ostaloga, i rad na spisima u kojima je okrivljenik u istražnom zatvoru – naveo je u obrazloženju mr.sc. Rajko Mlinarić, predsjednik Vijeća Ustavnog suda RH.

Lisici je, međutim odbijena Ustavna tužba u dijelu koji se odnosi na prigovore zbog razloga njegovog zadržavanja u zatvoru. Obrazložili su kako je Lisica u dva navrata (7. i 21. svibnja) od prvoosumnjičenika Denisa Budana i u skladu s njihovim međusobnim dogovorom, preko drugoosumnjičenika Ivana Maksana, koji je vršio prijevoz i primopredaju, nabavio veće količine kokaina kojeg je dalje prodao neutvrđenim osobama na području Zadarske županije. Naveli su kako osnovana sumnja proizilazi i iz obrane drugoosumnjičenika Ivana Maksana, koji je opisao na koji način je donosio kokain i o kojoj se količini radi. Riječ je bila o dva puta po naručenih 200 grama kokaina, za što mu je Lisica platio dva puta iznos od 10 tisuća eura.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru 7. lipnja podnijelo je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv Lisice zbog postojanja mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Uz prijedlog je priloženo i uvjerenje Ministarstva pravosuđa i uprave u kojem je vidljivo kako je Lisica pravomoćno osuđen Njemačkoj, i to presudom suda u Stuttgartu, pravomoćnom od 15. ožujka 2013., zbog kaznenih djela iznude, teške tjelesne ozljede i nezakonitog izvoza i uvoza oružja za koje mu je izrečena kazna zatvora od tri godine i devet mjeseci.

Na sjednici održanoj 7. lipnja kod suca istrage Županijskog suda u Zadru radi odlučivanja o određivanju istražnog zatvora, njegov odvjetnik Branimir Zorica osporio je, međutim, postojanje osnovane sumnje i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela istaknuvši da za ono što je osuđen u Njemačkoj nastupila rehabilitacija, s obzirom na to da je tamo izrečenu kaznu odslužio 2013. godine.

Ustavni sud je međutim utvrdio kako je Lisica nabavio i posjedovao radi daljnje preprodaje veću količinu kokaina čime je iskazao visok stupanj kriminalne volje, te da u njegovom slučaju rehabilitacija nije naatupila. Kako su istaknuli, rehabilitacija nastupa kad protekne deset godina od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu zatvora od tri godine ili težu kaznu.