fbpx

Jesmo li odbijanjem UN-ove rezolucije stavili metu na sebe? Vojni analitičar: “To je dobro pitanje… “

Izraelske kopnene i zračne snage pojačavaju napade u pojasu Gaze s ciljem uništenja islamističke skupine Hamas.

Upitan je li intenziviranje napada priprema za ulazak izraelskog pješaštva i oklopnih jedinica na područje Gaze, vojni analitičar Marinko Ogorec rekao je da je, koliko se može vidjeti, to već započelo. “Ovo što Izraelci trenutno rade, to je već na neki način naznaka da je kopnena operacija počela”, rekao je Ogorec.

“Oni su već na neki način očito započeli kopnenu operaciju“, rekao je također.

Ogorec je rekao i da je bez kopnene operacije nemoguće uništiti Hamas te da Izrael bez nje ne može ostvariti svoje ciljeve. “Staro vojno pravilo je da tamo gdje ne stupi čizma pješaka, taj teritorij jednostavno nije zauzet. To je pravilo koje se sad pokazuje i koje Izraelci isto tako jako dobro znaju i zbog toga moraju ići. Problem je što će u tom kontekstu biti izrazito velik broj kolateralnih žrtava. Nažalost, on će dalje rasti”, rekao je Ogorec.

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović rekao je da izraelskog premijera Benjamina Netanyahua javnost krivi za neočekivani napad pa mora oštro odgovoriti – to je njegova politička budućnost.

Što se tiče reakcije Europske unije, rekao je da bi se mogla učiniti usporedba s ratom u Ukrajini, vezano za to kako se tretiraju izbjeglice i “kako gledamo različite žrtve iz različitih zemalja”.

“Jasno je da je EU u svojevrsnim problemima, i semantičkim i ostalim, jer imamo različita viđenja i različita objašnjenja, ne samo između predstavnika zemalja, lidera, nego u samoj Europskoj komisiji”, rekao je Vidmarović, dodajući da između visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen ne postoji zajednička, jedinstvena linija.

Ogorec je rekao da napadi definitivno nisu saveznici taocima koje je oteo Hamas. “Što će s njima biti – ne znam, ali da će im baš biti previše lijepa sudbina, nisam siguran”, rekao je.

O odbijanju rezolucije UN-a

Komentirajući hrvatsko odbijanje rezolucije UN-a o humanitarnom primirju u Gazi, Vidmarović je rekao da se radi o konzistentnoj poziciji i konkretnom potezu. “Ovo nije ni dobro ni loše, ovo je konzistentno”, rekao je.

Ogorec je rekao da rezolucije Opće skupštine UN-a imaju uglavnom simboličnu važnost te da situacija na terenu diktira što će se dogoditi.

Je li Hrvatska na ovaj način stavila dodatnu metu oko vrata kad su u pitanju mogući teroristički napadi u našoj zemlji? “To je dobro pitanje. Pazite, Hrvatska je lijepa, prekrasna mala zemlja, potpuno nevažna u globalnim međunarodnim odnosima, da se razumijemo. I ja bih jako volio da naši političari zadrže tu veliku prednost RH u međunarodnim odnosima. Ta nevažnost je ustvari ono što bi nama moglo biti prednost i bilo bi dobro to zadržati”, rekao je Ogorec.

“Hamas je vrlo teško uništiti”

Odgovarajući na pitanje koje je rješenje krize na Bliskom istoku i može li se oživjeti koncept dviju cjelovitih država, Izraela i Palestina, Vidmarović je odgovorio – vjerojatno ne sada, u ovom desetljeću, ni za vrijeme trenutne generacije lidera i ljudi. “Stanovništvo Gaze jedno je od najmlađih. Sve ono što oni sad doživljavaju, a, recimo, nemaju veze s Hamasom, oni će pamtiti”, rekao je Vidmarović.

“Uništavanje Hamasa i njegovo bankrotiranje, da ga prestanu druge arapske zemlje financirati, direktno ili indirektno, to bi svakako pomoglo”, rekao je također.

Ogorec je rekao da je Hamas vrlo teško uništiti jer se radi prije svega o ideji. “Hamas možete uništiti, možete pobiti te ljude, ali ta ideja će ostati i novi će doći na njihovo mjesto. I opet se situacija ponavlja kroz izvjesno vrijeme”, rekao je, piše HRT.