fbpx

PROSVJED SVINJOGOJACA: ‘Ako nas vlada bude ignorirala slijedi im OLUJA SVIH OLUJA!’

Širenje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj stagnira, broj oboljelih svinja pada, ali opasnost nije prošla. Najteže su pogođeni svinjogojci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dijelu poljoprivrednika isplaćena je naknada za eutanazirane svinje. Nezadovoljni reakcijom države na krizu koja prijeti opstanku te grane stočarstva, svinjogojci su organizirali prosvjed u Retkovcima kod Vinkovaca.

Od deset sati u središtu Retkovca okupljaju se uzgajivači svinja s ovoga područja, ali i oni koji nemaju svinja, nego se bave isključivo ratarstvom upravo kako bi bili podrška ovim ljudima u teškim trenucima.

Tomislav Pokrovac, jedan od organizatora, objasnio iznio je njihove zahtjeve:

– Želimo reći da su naši zahtjevi doneseni na Stožeru za obranu hrvatskog sela 27. listopada. Naši zahtjevi se sadržavaju u četiri točke. Tražimo da se pod hitno zaustavi eutanazija zdravih svinja, pod hitno dozvoli promet i prodaja zdravih svinja, pod hitno dozvoli klanje i prerada svinjskog mesa u vlastitim dvorištima i pod hitno uključi sav oblik kategorizacije objekata u svrhu držanja svinja, jer mi ne želimo hotele za naše blago. To su naši zahtjevi.