fbpx

Vojni analitičar o situaciji na Bliskom istoku: Ovo bi bila najgora opcija

Vojni analitičar Marinko Ogorec u N1 Studiju uživo komentirao je situciju na Bliskom istoku za koju kaže da će, nažalost, biti još gora.

Vodi se i rat informacijama i dezinformacijama, naglašava Marinko Ogorec: “To je sastavi dio suvremenih ratnih napora. Što se tiče Pojasa Gaze, problem je katastrofalan, a bit će nažalost još gore. Izrael je očito počeo s kopnenom invazijom, bojim se da će samo rasti broj kolateralnih žrtava.”

Ističe da je u Pojasu Gaze još sve moguće: “Kad krene ovakva kopnena operacija, sve se može očekivati. Izrael se namjerio riješiti svoje ratne ciljeve, nije za očekivati lijepu situaciju. Civili se tamo nemaju kamo maknuti, zatvoreni su na tom prostoru. Egipat ih ne prima. Tamo će biti svašta još.”

Dodaje da o pregovorima još nema naznaka: “Pregovori zasad nisu izgledni. Na kraju krajeva s kim će se pregovarati? Izrael s Hamasom ne želi pregovarati. To će vjerojatno biti tiha diplomacija uz posrednika, možda već ima nekih pregovora.”

Ogorec smatra da će se izraelski vojnici tek sad susresti s nizom opasnosti ulaskom u tunele te da se zato mogu očekivati žrtve i s izraelske strane.

“Svaki rat je nepredvidiv i ima potencijal eskalacije, a ovaj posebno. Ako bude predugpo trajalo, moguće da se na sjeveru počne uključivati Hezbolah, Izrael bi onda imao dva ratišta, a moguće je i da se neke arapske zemlje pod pritiskom javnosti aktivno uključe, to bi bila najgora opcija”, rekao je vojni analitičar.

Također, smatra da ako dođe do eskalacije, postoji mogućnost da se u velikim europskim gradovima počnu odvijati terorističke aktivnosti.

“Hamas koristi vlastite civile kao živi štit, to je sad nažalost vidljivo. Ako ispod bolnice imate stožer i infrastrukturu terorista, onda i bolnica postaje legitimni cilj, to je nažalost tako u ratnim djelovanjima”, dodao je.

Svijet je u previranjima i gradi se nova arhitektura međunarodnih odnosa, napomenuo je, no Izraelu je u interesu da se ova situacija čim prije završi, piše N1.