fbpx

Na čelu Argentine: Čekao sam da dobije izbore da objavim da je cijela naša obitelj iz Hrvatske! On je moj rođak…

O obitelji najneobičnijeg aktualnog šefa države na svijetu puno se piše. Javier Milei Lucich u kampanji je stalno podsjećao na svoje skromne korijene. O njegovu ocu, koji je odrastao kao siroče, piše se da prema prezimenu podrijetlo vuče iz Italije i Mađarske. A majka, koja je bila kućanica, podrijetlom bi trebala biti iz Hrvatske. To je, među ostalim, potvrdio novinar Rodrigo Lussich, piše Jutarnji list.

“On je moj rođak s majčine strane i cijela naša obitelj podrijetlom su Hrvati. Čekao sam ovaj trenutak (da dobije izbore) da to objavim”, rekao je novinar. Majka novog predsjednika Argentine zove se Alicia Luján Lucich. Razliku u pisanju prezimena novinar Lussich objasnio je razlikom u zapisivanju nakon dolaska Hrvata brodom u Argentinu prije nekoliko generacija.

“Kada su Hrvati brodovima stigli u zemlju, kao i većina južnoameričkih imigranata, popisivala su se njihova imena. Prezimena su različito zapisana, ovisno o tome tko ih je zapisivao. Zato se danas različito pišu. Neke su zapisali s ‘c‘, neke sa ‘ss‘ kao moje, a neke samo s jednim ‘s‘. Međutim, svi smo mi ista grana obiteljskog stabla”, tvrdi novinar Rodrigo Lussich. Predak Mileijeve majke je hrvatski imigrant čije je ime drugačije zapisano u knjigama o imigraciji.

Prema tvrdnji spomenutog novinara, prezime je u originalu bilo Lussich.

Prema javno dostupnim informacijama, u Argentini danas živi 250.000 “hrvatskih Argentinaca”. Riječ je velikom većinom o potomcima Dalmatinaca koji su se doselili u Buenos Aires, odakle je aktualni predsjednik, u Santa Fe, Córdobu, Chaco i Patagoniju. Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće u Argentini su zabilježena 133 naselja sa 120.000 Hrvata. Smatra se da su pioniri hrvatskog naseljavanja bili Hvarani. Međutim, doseljenici su dolazili sa svih dijelova hrvatske obale.

Prema Wikipediji, mnogo je poznatih Argentinaca koji imaju hrvatske korijene. Među njima je i Diego Maradona čija se baka s majčine strane zvala Salvadora Kariolic.

Javier Milei Lucich nije prvi argentinski predsjednik hrvatske krvi.

​Néstor Kirchner, bivši predsjednik Argentine od 2003. do 2007., bio je sin čileanske Hrvatice Maríje Juane Ostoic Dragnic, piše Jutarnji list.