fbpx

“Božidar Šimunić bio je neizmjerno zaslužan za razvoj ogranka Matice hrvatske u Zadru”

Poruka je to s komemoracije profesoru Božidaru Šimuniću, nedavno preminulom počasnom predsjedniku zadarskog ogranka te institucije. Aktualni predsjednik ogranka prof. Radomir Jurić prisjetio se uz ostalo vrsnih televizijskih priloga koje je Božidar Šimunić radio  kao novinar zadarskog HRT centra : 

Božidar je izvrsno znao plasirati naše rezultate na televiziji, to se nastavilo i u ogranku Matice. Marljivo se pripremao za svaku aktivnost ogranka za čiji rad je iznimno mnogo učinio, posebice kroz rad s mladima. – naglasio je prof. Jurić.

Prof. Božo Došen je o Šimunićevom dugogodišnjem radu u Matici za Radio Zadar kazao kako je uvjeren da je Matica nakon njegova dolaska na čelo ogranka u njegovoj osobi dobila pravog čovjeka :

           Dobili smo istinskog prijatelja i domoljuba koji je s nemalim teškoćama rješavao probleme na koje je ogranak nailazio, surađujući kako sa središnjicom, tako s lokalnom upravom i samoupravom i brojnim organizacijama s područja grada Zadra i Zadarske županije. Mislim da je njegov najvredniji rad njegov Rječnik bibinjskog govora na kojem je dugo godina radio, to je svjedok vremena. U ono vrijeme Božidar je doprinjeo i da naš ogranak bude drugi na razini županije u izdavaštvu,to mu ne mogu zaboraviti. Naši susreti utorkom i četvrtkom u ovoj dvorani bili su neizmjerno vrijedni zbog daljnjeg unapređenja ogranka koji je od 1954. do danas odigrao značajnu ulogu u zadarskom kraju – istaknuo je prof. Došen.

O životu i djelu Božidara Šimunića na komemoraciji koju je priredio Ogranak Matice hrvatske u Zadru govorili su dr sc. Radomir Jurić, dr. sc. Josip Lisac, professor emeritus, Ivan Paštar, prof. i dipl. oec., Božo Došen, prof. i Miljenko Dujela.