fbpx

BRAT STJEPANA HAUSERA: Gdje ste, veliki Rvati? Zagreb je postao šabački vašar

U ARENI Zagreb u četvrtak je održan posljednji ovogodišnji koncert – Kafansko veče, inače party na kojem su nastupile najveće folk zvijezde – Đani, Dejan Matić, Jana, Zorana, Emir i Mirko uz pratnju kafanskog orkestra.

Narodnjačka večer je izazvala puno reakcija, a komentirao ju je i Miron Hauser, glazbenik i brat violončelista Stjepana Hausera. Izgleda da nije oduševljen slušanjem cajki u Zagrebu i kaže da je cijela metropola postala “ne kafana, nego šator u Brčkom ili nešto takvo”.

“Trebali bi mene pitati, obrazovan sam”

“Često sam čuo: ‘Ah, vi Istrijani, vi ste oduvijek bili Titovi.’ Svašta sam slušao o svome nedovoljnom hrvatstvu. Teško je ljudima objasniti da ste 91. bili u dječjem vrtiću, a isto im je teško objasniti, da su moji roditelji nakon tog rata prodali auto da bi Stjepanu i meni kupili tenisice, da su sve uložili u naše školovanje.

Da smo se itekako naradili, svi zajedno, da bi i on i ja postali magistri umjetnosti. Naši fakulteti nisu bili ni lagani, ni jeftini, zato se nakon svega toga, osjećam prilično uvrijeđen činjenicom da se organiziraju potpuno neprimjereni eventi”, napisao je u podužoj objavi na Facebooku. Nastavio je:

“U ovom trenutku, ja imam 38 godina, šef-dirigent sam jedinog nacionalnog jazz orkestra. Znači, može se reći da značim nešto za kulturu ove lijepe naše. Ponosan sam što je tako, ali neke stvari smatram nedopustivima. Smatram da ne možeš u hotelu s pet zvjezdica imati ‘gažera’ sa sintesajzerom i disketama, nego gudački kvartet ili jazz trio, itd.

Nije da me itko pita, ali očito je da bi trebali. Ako ti mehaničar kaže što trebaš promijeniti na autu, ako ti doktor kaže koji lijek da popiješ, onda ću ti ja reći što da slušaš. Ako si u nečemu neobrazovan, onda pitaš onoga tko je obrazovan. Ima logike, zar ne?”

“Što je sljedeće? Vendi Vukelić u Lisinskom?”

“Sad ja imam pitanje za te koji su mene pitali, ono slavno pitanje, gdje si bio ’91.? Gdje ste vi sada? Gdje su vam djeca? Što slušaju? S kim se druže? Za koga glasaju? Gdje ste, veliki ‘rvati, dok vam glavni grad postaje šabački vašar? Ako je patriotizam ‘Ubij Srbina’, onda ja nikad nisam bio patriot.

Ako je patriotizam to da plaćaš porez, to da promičeš hrvatsku kulturu, to da obrazuješ sebe i svoju djecu, to da smatraš nedopustivim da se organizira ‘Kafanska večer’ u Areni, onda sam itekako patriot. Što je sljedeće? Vendi Vukelić u Lisinskom?”, zaključio je Hauser.