fbpx

EPPO OTVORIO ISTRAGU Žalac požderala janjetine za 9.732€, sve na račun EU-a i Hrvatske

Protiv bivše HDZ-ove ministrice europskih fondova Gabrijele Žalac službeno je otvorena istraga Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Istraga protiv Žalac pokrenuta je zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

EPPO navodi da je Žalac privatne troškove u ugostiteljskim objektima plaćala javnim sredstvima i tako stekla nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 9732.35 eura – na štetu financijskih interesa EU i Hrvatske.

EPPO sumnja da je Žalac u najmanje devet navrata privatno jela u restoranima plaćajući europskim novcem. Osim toga, bivša ministrica je osumnjičena da je i proslavu svog rođendana platila europskim sredstvima.

U studenom 2021. Žalac je uhićena zbog sumnje na prevaru u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU. Tu je bila riječ o aferi s prodajom softvera. Njezin šef premijer Andrej Plenković je na konferenciji za novinare hvalio bivšu ministricu. Govorio je da je ona velika stručnjakinja za EU fondove. No čini se da je Žalac ipak bila ekspert za žderačinu plaćenu europskim novcem.

Inače, Plenković je više puta branio i hvalio Žalac dok je nizala aferu za aferom. Osim toga, tvrtka “stručnjakinje” Žalac Mega EU projekti je 2021. propala i više ne postoji. Njezina firma bavila se savjetovanjem o poslovanju, odnosima s javnošću, čišćenjem prostora, turizmom…

“Žalac je, dok nije bila ministrica, godinama bila ekspert, stručnjak dokazani za EU fondove na raznim instancama. Ja sam je osobno upoznao dok sam 2010. kao državni tajnik obišao Hrvatsku. Tada sam je upoznao. Nigdje drugdje nisam vidio nekoga s takvim znanjem, entuzijazam, kvalitetu u poznavanju EU fondova. Mislim da je bila sjajna.

Ona je pokazivala jedno znanje, bila je izvrsna. Zato sam htio dati jedan signal prema vladi birajući ministricu koja dolazi iz Slavonije. Ja sam tada 2016. u Osijeku najavio projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Smatrao sam da će netko tako autentičan dati najbolji doprinos da se pomogne Slavoniji.

S te strane Žalac je napravila u mandatu ogroman iskorak i apsorpciju sredstava. Mi smo u jesen 2016. bili na devet posto, danas smo došli na puno više, munjevito apsorbiramo sredstva. Cjelina njenog doprinosa je puno veća nego što se danas nastoji pokazati”, rekao je Plenković na konferenciji za medije 11. studenog 2021.

Osim protiv Žalac, EPPO je pokrenuo i istragu protiv bivše zaposlenice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ovo je uslijedilo nakon izvida provedenih u suradnji s Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), priopćio je EPPO.