fbpx

HND NAJAVIO PROSVJED: Dosta je. Treba reći dosta, treba reći stop državnoj agresiji

Hrvatsko novinarsko društvo najavilo je veliki novinarski prosvjed za 31. siječnja u 11 na Markovom trgu zbog ‘zakona opasnih namjera‘.

​Izmjene kaznenog i zakona o kaznenom postupku, kojima se uvodi novo kazneno djelo koje se odnosi na curenje informacija iz istraga, izazvale su oštru reakciju struke.

Čelni čovjek HND-a Hrvoje Zovko poručuje – ovo je vrh piramide maltretiranja novinarske struke, a time i javnog interesa i to moramo spriječiti:

“Dosta je. Treba reći dosta, treba reći stop državnoj agresiji koja se provodi od strane gospodina Plenkovića, premijera Vlade RH i svih koalicijskih partnera, agresiji na novinarsku struku kroz ‘zakon opasnih namjera‘, agresiji na javni interes. Dragi građani i građanke Republike Hrvatske, ovo se tiče svih vas”.

Zovko poručuje da će HND biti uz svaku kolegicu ili kolegu ukoliko spomenuti zakon stupi na snagu i ukoliko dođu u nevolju da ih netko privodi, ispituje ili na bilo koji način provodi neku aktivnost koja znači njihovo uznemiravanje.

Na novo kazneno djelo curenja informacija iz istraga osvrnula se i novinarka Ana Raić kaže:

“Ne može mi nitko pričati da smo na bilo koji način ugrožavali kaznene postupke, da smo remetili istrage, da smo odavali tajne ikada prije, sve do trenutka dok se AP nije pojavio u porukama. Prema tome, farsa je da se želi zaštiti privatnost, farsa je da se želi zaštiti probitak kaznenog postupka”.