fbpx

PLENKOVIĆ: Apeliramo na suce da budu razumni, ne pristajemo na ucjene

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Koprivnici se sastao sa županima pet sjeverozapadnih hrvatskih županija uključenih u Razvojni sporazum za Sjever Hrvatske. Po završetku sastanka sa županima, dao je izjavu za medije o sastanku i projektim te odgovarao na pitanja novinara.

Novinare je zanimao komentar premijera Andreja Plenkovića oko najavljenog prodruživanja državnih odvjetnika bijelom štrajku sudaca te razmišlja li možda razgovarati s predsjednicima sudova i državnim odvjetnicima, možda već tijekom vikenda.

– Ponovio bih činjenice za koje mislim da je dobro da svi razumijemo. Prvo, mi smo Vlada koja je u dva navrata povećavala plaće i sucima i državnim odvjetnicima, bilo je to 2019. godine i 2023. godine. Vlade prije nas, recimo SDP-ova vlada je dva puta smanjivala plaće tim istim ljudima. Nisam tada, moram priznati, vidio niti jedan bijeli štrajk. Mi smo prošle godine povećali plaće sudaca na sudovima prvog stupnja za oko 580-583 eura. Išlo se i s povećanjima plaća sucima na svim drugim sudovima, ne toliko veliko jer je baš zahtjev udruge sudaca bio da se dignu plaće onima koji su na prvom stupnju, istaknuo je Plenković.

Rekao je kako je ministar Malenica ponudio sucima, a to se onda odnosi i na druge pravosudne dužnosnike, a to su državni odvjetnici, da je Vlada spremna u kratkom roku riješiti izmjenama zakona i pitanje materijalnih prava koje su bili jedan od elemenata koji su oni kao udruga sudaca (oni nisu sindikat) stavili na stol.

– To su prava koje trenutno oni kao pravosudni dužnosnici nemaju. Oni nemaju pravo za razliku od službenika, bilo državnih ili javnih, na božićnicu, na dar za dijete, na regres, na uskrsnicu, na preglede, na neke dodatne troškove kada je riječ o prijevozu u odnosu na ovo što imaju. Vlada je to bila spremna ponuditi. Ministar Malenica je, čini mi se, izračunao da bi kada bi oni prihvatili tu ponudu Vlade svako od njih mjesečno praktički dobio nešto oko 110, čini mi se, eura. Dakle, uz ovih 583, još 110. To je povećanje u roku od godinu dana od skoro 700 eura. To je ozbiljno povećanje plaća. Nisam siguran da ima puno ljudi u bilo kojem sustavu, a pogotovo ne onom koji dolazi iz državnog proračuna pa da im je plaća iz godine na godinu. plaća bila veća za 700 eura mjesečno. Ja ne znam tko je to doživio. Tako da apeliram na njih da malo budu razumni, da se dimenzioniraju, naglasio je Plenković.

Dodao da je trenutno završna izrada uredbi koje se odnose na državne i javne službenike, piše HRT.

– Spremni smo razgovarati uvijek i svaki put sa svima, ali kao što nikada nismo na bilo kakve ucjene pristajali, nećemo ni sada, istaknuo je Plenković.