fbpx

UVODI SE OBVEZNA VOJNA OBUKA? Reakcije: “Da ratujemo za Ursulu, HDZ-ovce i privilegirane, kako da ne…”

Ministar obrane Ivan Anušić dobio je zadatak da uvede mjesec dana obvezne vojne obuke nakon srednje škole, u kojoj bi svi prošli obuku prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i kemijske zaštite, piše Jutarnji list.

“U okolnostima sigurnosnih ugroza koje postoje diljem svijeta nije loše da MORH, od onoga što se već radi po konceptu s onima koji dragovoljno služe vojni rok, napravi određeni iskorak i pripremi koncepciju kraćih tečajeva kako bi se širi broj ljudi mogao upoznati s osnovnim vještinama koje mlađe generacije nemaju. Već neko vrijeme na tu temu razgovaram s ministrima Anušićem, Božinovićem i Medvedom, a Anušiću smo dali mandat da osmisli određeni koncept”, otkrio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.

Zasad nije poznato kako bi izgledao taj koncept. No može se očekivati da bi se on temeljio na konceptu temeljnog vojnog osposobljavanja, što je 2017. godine želio uvesti tadašnji ministar obrane Damir Krstičević, danas premijerov savjetnik za obranu.

On se tada temeljio na dragovoljnosti, a danas bi se najvjerojatnije morao proglasiti obveznim. Naime, u situaciji kada je sve manje prijava za dragovoljno služenje vojnog roka, teško je očekivati da bi se mladi u Hrvatskoj dragovoljno prijavljivali na pohađanje ljetnog ili zimskog jednomjesečnog vojnog kampa.

MORH i Glavni stožer tada su razvijali koncept koji se zasnivao na jednomjesečnom vojnom kampu, u sklopu kojeg bi mlade osobe na dobrovoljnoj bazi nakon završene srednje škole prošle osnove vojne obuke. Bilo je zamišljeno da polaznici prođu rukovanje osobnim i lakim naoružanjem, gađanje, orijentaciju, boravak na terenu, samozaštitu, prvu pomoć, mjere zaštite od nuklearnog, kemijskog i biološkog djelovanja.

Tada je to bio Krstičevićev plan B nakon što je ideja o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka naišla na veliki otpor javnosti. U javnost nikad nije izašla informacija koliko bi vojno osposobljavanje koštalo, koliko bi vojnih objekata trebalo urediti i koliko bi godišnje mladih bilo na osposobljavanju, piše Jutarnji.

S obzirom na stanje u državi čak i najava tako kratkog vojnog roka izazvalo je more negativnih i sarkastičnih komentara na web portalima. Ovo su samo neki od njih:

  • Aha. Da ratujemo za bogate i privilegirane… Kako da ne.
  • Priprema za davanje danaka u krvi za Ursulu…..nece valjda ginuti švabe….
  • Ma kako da ne, pa kad me pošalju na bojište koga da branim, one idiote Plenkovića i Njonju, pijanog Šeksa ili ludog Đakića, dok oni zgrću naše pare a sinovi im se izležavaju u vilama negdje po Beču, Parizu?! MALO MORGEN!
  • Za koga da branim Hrvatsku? Što je uopće ostalo od Hrvatske za braniti? Sve su poslije rata privatizirali, podijelili, rasprodali, uništili, raselili. Da ju branim za hotelijere koji grade monstruozne hotele po obali i dovode Azijate jer ne žele davati europske plaće? Za kastu privilegiranih koja će uvijek izglasavati istu stranku uz pomoć crkve i Hercegovaca? Da mi poslije grade predsjednikove spomenike po gradu i pričaju mi da je ON obranio Hrvatsku? Ratovanje je za profesionalce, plaćenike i one koji su mentalno ostali u 20. stoljeću. (Ili 18. st. u slučaju Rusa i Srba). Ako opet dođe do rata ovaj put bježim van i tražim azil.
  • Odmah u začetku očekujem osnivanje satnije djece saborskih zastupnika, jurišna elita.
  • A ako imas anemiju? Moras ili ne moras?
  • I opet će neki klinci zaglavit u uniformi a neki će se izvuć sa maminom lekarskom potvrdom…
  • Ja sam za ako samnom idu i djeca od politicara …..radit ce sve sto i mi pa da,vidimo…a ne dodje rat a oni paljada iz drzave ko 90 % nasih politicara
  • Za 30 dana ce naucit tocno repetirat pistolj i propucat si stopala….
  • Jel anemija genetska bolest? Pitam za frendove sinove
  • Ma najbolje odmah u startu odglumiti anemiju, poslije mozes cak postati i premijer
  • Šta nije dovoljno 500.000 branitelja, kud još i djeci oduzimati vrijeme a državi rasipati novac?
  • Kad budu djeca političara i anemčni u kasarni tada mogu i ostali, a ako ne onda ga mogu podudlati i odhebati laganini. Neka oni ratuju za svoje ideje/želje i nalogodavce
  • Kako to funkcionira za ove koji imaju RH i BiH putovnice?
  • Nije dovoljno koliko poreza placamo za korupciju i nerad uhlheba, sada i djecu trebamo dati da oni imaju….
  • Bilo je i vrijeme, u prvim redovima djeca i unuci saborskih zastupnika, Kakva će to vojna mašinerija biti.